Wildbreien

Alles over wildbreien – de nieuwe kunst

Als je aan breien denkt denk je misschien wel aan je oma of tante, die vaak aan het breien zijn. Wildbreien (ook wel straatbreien genoemd) is een nieuwe rage, het is letterlijk breien in het wild. Zo kan je breien om de stam van een boom heen. Nieuwsgierig geworden? Lees hier alles over wildbreien.

wildbreien

Wat is wildbreien?

Wildbreien is letterlijk breien in het wild. Je maakt dus geen sokken of een sjaal, maar je versiert het ‘wild’. Wanneer je in een klein dorpje of op het platteland woont zul je het waarschijnlijk (nog) niet kennen, het is vooral in grote steden zoals Amsterdam erg populair. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een stukje van een brug waar omheen gebreid is, of een boomstam die bedekt door het breien.

Waar komt wildbreien vandaan?

Wildbreien is in 2005 onstaan in Amerika, Houston (in de staat Texas). In de club ‘Knitta Please’ is het ontstaan, sinds mensen het ontdekt hebben is het steeds populairder geworden en doen steeds meer mensen over heel de wereld aan wildbreien. In Amerika wordt het knit graffiti of yarn bombing genoemd, in Nederland is het bekend onder de naam wildbreien of  straatbreien.

Het is onder andere zo bekend geworden omdat het niet illegaal is, graffiti is ook een street art, alleen is graffiti strafbaar. Wanneer je breidt in het wild beschadig je de omgeving niet, je kunt het verwijderen en de vraag is: hoe lang blijft je breisel zitten? Het is ook bekend geworden dankzij de social media, mensen maken foto’s van alle kunstwerken en verspreiden dit, hierdoor kwamen veel meer mensen te weten wat het wildbreien in hield en gingen ze het zelf ook doen.

Wie doen er allemaal aan wildbreien?

Iedereen kan meedoen aan deze rage. Of je nou oud bent of jong, dat maakt niets uit. Het belangrijkste is dat je een beetje kunt breien en dat je creatief bent. Je moet ook lef en doorzettingsvermogen hebben, want je zult vreemde blikken krijgen van andere mensen wanneer jij een boom (of iets anders) aan het versieren bent. Ook ben je niet één, twee, drie klaar,  hiervoor heb je doorzettingsvermogen nodig om je breiwerk af te krijgen. Creatieviteit is altijd handig, wees origineel en bedenk andere dingen dan anders, een boom versieren is leuk, maar het versieren van de stoep is nog leuker (denk bijvoorbeeld aan gaten in de stoep die je opvult met breiwerk).

 Wat is de achterliggende gedachte wildbreien?

Wat mensen willen bereiken is dat je met een glimlach verder loopt als je op straat bent. Je zult opkijken om te kijken wat het nou eigenlijk is, het is nog niet erg bekend en daarom zullen de meeste mensen nog niet weten wat het is. Ondanks het feit dat veel mensen er nog nooit van gehoord hebben lopen ze toch met een glimlach verder als ze wildbreiwerk gezien hebben op straat. Het vrolijkt de boel op en zorgt voor een leuke, goede en gezellige sfeer in steden. Kortom:

 • Wildbreien zorgt ervoor dat de wereld vrolijker wordt.
 • Wildbreien bezorgt onbekende mensen een glimlach.
 • Wildbreien maakt een deel uit van street art.
 • Wildbreien is inspirerend en creatief.
 • Wildbreien kan iedereen doen.
 • Wildbreien is niet duur.
 • Wildbreien kan verslavend zijn.
 • Wildbreien is makkelijk, het is zo te leren.
 • Wildbreien is spannend.
 • Wildbreien is ook voor jongens.
 • Wildbreien is een soort van graffiti, alleen is het niet strafbaar.
 • Wildbreien is leuk om met een grote groep samen te doen.
 • Wildbreien kan je óveral doen.
 • Wildbreien helpt heel erg goed tegen de stress.

Inspirerende site:   www.wildbreien.nl